Berichten

08-10-2021

Beste belangstellende,

Helaas is de berichtgeving door de pandemie verlaat, onze excuses daarvoor.

Dit jaar, op 23 en 24 oktober 2021 herdenken wij weer de bevrijding van Breda op 29 okt.1944.

Het is zo, dat ondanks de versoepelingen aangaande COVID-19 , we ons wel aan enige aanpassingen willen / moeten houden.

Zo zult u in de bijlage het programma zien, maar is het niet voor iedereen vrij om er bij te zijn.

Wij werken dit jaar op uitnodiging, om te voorkomen dat het op sommige plaatsen te druk wordt. Wilt u bij de een van de onderdelen zijn, dan horen wij dat dan graag van u.
(
info@herdenkingbevrijdingbreda.nl )

Wij willen u vragen, het programma goed te lezen en de daarbij horende aanpassingen te bekijken. Dit om eventuele teleurstellingen te voorkomen.

  • Zo zult u lezen, dat er bij de begraafplaatsen aanpassingen zijn.
  • Zo adviseren wij u er rekening mee te houden, dat naar uw QR-CODE of anderszins kan worden gevraagd. Zonder juiste bewijzen wordt toegang niet toegestaan.
  • De bekende nazit op zondagmiddag kan niet doorgaan.

Wij hopen u met de informatie voldoende te hebben ingelicht.

Namens de organisatie,

Jos Figlarek

( voorzitter “Stichting Jaarlijkse Herdenking Bevrijding Breda” )

24-10-2020
Herdenking bevrijding van Breda dit jaar zonder publiek

De herdenking van de bevrijding van Breda wordt dit jaar vanwege corona zonder publiek gevierd op zondag 25 oktober. Er worden wel kransen gelegd.

Door het coronavirus kunnen de gebruikelijke herdenkingsplechtigheden in Breda dit jaar niet doorgaan. Omdat Breda toch stil wil staan bij het 76e bevrijdingsjaar is er zondag een aangepast programma opgezet waarvan een deel op de website van de gemeente Breda is te volgen.

Het gemeentebestuur, de diverse organiserende comité’s en overige belangstellenden leggen kransen op de erebegraafplaats aan de Vogelenzanglaan en op het Pools militair ereveld aan de Ettensebaan.

Tevens wordt er namens het gemeentebestuur een bloemstuk gelegd bij het graf van Generaal Stanislaw Maczek op het Pools militair ereveld aan de Ettensebaan. Dit gebeurt zonder aanwezigheid van publiek en in lijn met de richtlijnen van de RIVM. Burgemeester Paul Depla houdt wel, zoals gebruikelijk, een speech. Deze zal op zondag 25 oktober na 13.00 uur op de website van de gemeente Breda te vinden zijn.
*Lees verder op:  BN de Stem

20-09-2019
Oktober in teken van 75 jaar vrijheid in Breda

 Heel de maand oktober staat Breda in het teken van de viering van 75 jaar Vrijheid. Vanaf 11 oktober staat er een mobiele expositie op het Kasteelplein over Generaal Maczek en zijn 1ste Poolse Pantserdivisie. Op zaterdagmiddag 26 oktober eindigt een parade waaraan veteranen deelnemen op de Grote Markt. Daarna is er muziek en dans uit jaren ‘40 en ‘50. De herdenkingsplechtigheden op de Poolse Militaire Erevelden aan de Vogelenzanglaan en de Ettensebaan zijn op zondag 27 oktober. Het kunstwerk Pamięć / Herinnering aan de Claudius Prinsenlaan, tussen de Hertog Hendriklaan en de Wilhelminasingel, wordt op 28 oktober officieel onthuld. Op 29 oktober, de dag dat Breda officieel 75 jaar vrijheid viert, is er een vrijheidstocht met oud-strijders en historische voertuigen die een route rond het historische stadshart van Breda rijden. De route benadert de tocht van Poolse bevrijders in 1944 en eindigt met een feestelijke finale op de Grote Markt. Een programma met dans en muziek vormt het sluitstuk van de tocht. Iedereen is van harte welkom het feest op de Grote Markt mee te vieren die dag.

Activiteiten in oktober

Breda staat in oktober stil bij de langdurige verbintenis met haar bevrijders. Deze band met Polen inspireerde veel Bredanaars om activiteiten te organiseren waar ‘herdenken en vieren’ als een rode draad doorheen loopt. Het resultaat is een afwisselend programma voor iedereen, waarin respect voor het verleden, aandacht voor het heden en dromen over de toekomst centraal staan. Er zijn lezingen, concerten, wandelingen, educatieve programma’s, fietsroutes en andere evenementen die in het teken staan van 75 jaar vrijheid.

Op 26 oktober is er een parademars door het cenrum van de Poolse Erecompagnie, het militaire orkest uit Zagan, veteranen van de Stichting Veteranen Breda, de Poolse scoutinggroep Breda, schoolkinderen en bewoners van Breda. ‘s Middags zijn er op de Grote Markt optredens. ’s Avonds is er in het Chassé Theater een voorstelling met folklore dans en muziek door Poolse gezelschappen. De avond is gratis toegankelijk.

Het volledige programma van oktober is te vinden op www.vvvbreda.nl/news/breda-viert-75-jaar-vrijheid

Marianne De Bie, wethouder cultuur: “75 jaar vrijheid broeit nu al volop in de stad. De eerste voorbereidingen voor het kunstwerk van Tomasz Tomaszewski aan de Claudius Prinsenlaan zijn gestart. Inmiddels staan twee bijzondere ‘STILLLEVENS’ -de Vlucht en Maczeks eer- van Rocco Verdult in de Grote Kerk van Breda. Prachtig is de Blind Wall op de Teruggave die ik afgelopen zaterdag bij Open monumentendag heb onthuld, het verhaal erachter van Ria spreekt tot de verbeelding van jong en oud, heb ik gemerkt. Kortgeleden was ik in Warschau: ook in Polen leeft 75 jaar vrijheid, ik kijk er naar uit om in oktober gasten te verwelkomen uit Polen en met hen terug te kijken en te vieren.”

Bevrijding op 29 oktober

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een dag later ontving generaal Maczek hiervoor uit handen van burgemeester Van Slobbe voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap. In Breda staan verschillende monumenten die de herinnering aan de bevrijding door de Polen levend houden, zoals het monument in het Wilhelminapark. De buitgemaakte Duitse Panther-tank die de Polen aan de stad schonken, staat aan de andere kant van het park.

Het Poolse militaire ereveld aan de Vogelenzanglaan is een begraafplaats met 80 graven van Poolse militairen en aan de Ettensebaan zijn de graven van 160 gesneuvelde Polen én het graf van Stanislaw Maczek. Het in aanbouw zijnde Maczek Memorial aan de Ettensebaan is bedoeld als erkenning voor de Poolse strijders en wordt ook het nieuwe onderkomen voor het Generaal Maczek Museum.

22-02-2019:
In 2019 vieren en herdenken wij 75 jaar vrijheid in Breda.

Viering op 29 oktober.
Een belangrijke datum in het programma is 29 oktober. Op die dag is het precies 75 jaar geleden dat Breda is bevrijd door de eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. Deze dag zal Breda met een groot aantal betrokkenen en relaties stilstaan bij de betekenis van 75 jaar vrijheid. Lees meer:  75 jaar vrijheid Breda

06-02-2019
Edward Szscerbinsky,  een van onze bevrijders is overleden.

Op 93- jarige leeftijd is Edward Szscerbinsky op 6 februari 2019 overleden.  Edward Szscerbinsky  droeg  tijdens een herdenking onderstaand gedicht voor, die hij zelf heeft geschreven en in onze ogen alles samenvat:

‘Twee kleine woordjes –
maar hun betekenis is enorm.
Voor een burger en een soldaat
in uniform. Twee kleine woordjes –
Als je ze niet mag uitspreken
dan is er iets in gebreke.
Twee kleine woordjes –
de hoekstenen in onze samenleving.
Vrijheid en Vrede’

Edward Szscerbinsky, 1926-2019

links Edward Szscerbinsky
Rechts Edward Szscerbinsky, tijdens de herdenking in 2018.

Rouwkaart Edward Szscerbinsky
Krantenartikel: Overlijden Edward Szscerbinsky, een van onze bevrijders.

 09-01-2019

Breda maakt zich op voor 75 jaar vrijheid.

Respect voor het verleden, aandacht voor het heden en dromen over de toekomst. Dit jaar herdenkt én viert Breda 75 jaar vrijheid. Breda sluit onder meer aan bij ‘Brabant Remembers’, het project binnen Noord-Brabant waarbij 75 bijzondere verhalen een indringend beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog geven. Voor Breda zijn 3 verhalen geselecteerd: De Vlucht (de evacuatie van Breda in mei 1940), de bevrijding door Generaal Maczek en de geschiedenis van de Bredase piloot Frans Brogtrop. Lees meer:   BREDA MAAKT ZICH OP VOOR 75 JAAR VRIJHEID

Eerdere berichten:

Dank!  Dzięki!

De organisatie “Jaarlijkse Herdenking Bevrijding Breda” dankt de Stichting Serce Polski (’t Hart van Polen) en de Poolse Parochie Breda met pastoor Klim voor de uitstekende organisatie van alle activiteiten op zaterdag 29 oktober 2016: de parademars van Poolse Militairen en de Poolse scoutinggroep, het concert op de Grote Markt van het Poolse Militaire Orkest, het organiseren van de herdenking bij de plaquette op de Parade, het verzorgen van de opening van het schoolprogramma  “De bladzijde van de Bredase geschiedenis” en het schitterende concert ‘s avonds in de Sacramentskerk. Wij hebben ervan genoten. Bedankt!

Het bestuur

Komitet Corocznych Obchodów Dnia Wyzwolenia Bredy dziękuje Fundacji Serce Polski i Polskiej Parafii w Bredzie oraz księdzu Klimowi za zorganizowanie wszystkich uroczystości, które miały miejsce w sobotę 29 października 2016 roku, m.in. za zorganizowanie przemarszu żołnierzy Wojska Polskiego i polskich harcerzy z Bredy ulicami miasta, za koncert polskiej orkiestry wojskowej na Grote Markt, za uroczystości  przy tablicy honorowej na placu Parade, za zorganizowanie oficjalnego otwarcia programu szkolnego “Kartka z kalendarza historycznego Bredy” i za koncert w Sacramentskerk. Wszystko było wspaniałe.

Zarząd.

plechtigheden en feestelijkheden rondom de herdenking van bevrijding Breda